Министърът на отбраната Атанас Запрянов откри на Международната изложба на отбранителна

...
Министърът на отбраната Атанас Запрянов откри на Международната изложба на отбранителна
Коментари Харесай

Министърът на отбраната: Концентрираме усилията си върху проекти за превъоръжаване на армията ни

Министърът на защитата Атанас Запрянов откри на Международната галерия на отбранителна техника „ Хемус 2024 “.

" Стремим се към използване на целенасочена и поредна национална политика за реализиране на индустриално съдействие в границите на договорите по предпочитаните капиталови планове за превъоръжаване на Българската войска. Разглеждаме използването на сходна политика като опция за развиване и разширение в още по-голяма степен на индустриалния потенциал на нашата отбранителна промишленост. Индустриалното съдействие е от значително значение и за сигурността на доставките, проблем, който предизвика все по-оживени полемики във форматите на НАТО и Европейски Съюз “, сподели той. 

Министър Запрянов акцентира още, че в своята 29-годишна история ревюто се е утвърдило като главен конгрес за стимулиране на разговора сред страната, отбранителната промишленост и научно-изследователската общественост във връзка с най-новите софтуерни достижения в региона на защитата и сигурността. 

„ Наличието на натоварен боен спор на територията на Европа сложи във фокуса на вниманието качествата на европейската отбранителна промишленост, в това число и българската да отговорят съответно на провокациите в променената геостратегическа среда. „ Още по-значима стана тематиката за поддръжката на страната за усилване потенциала на отбранителната промишленост от една страна, само че и за приноса на промишлеността за реализиране на софтуерно преимущество на въоръжените сили, които да са навременно оборудвани, добре готови и оперативно съвместими в границите на НАТО и Европейски Съюз “, сподели министър Запрянов. 

Той акцентира, че Министерството на защитата продължава да концентрира напъните си върху реализирането на плановете за превъоръжаване на Българската войска. По думите му признатата неотдавна „ Програма за вложения в защитата до 2032 година “ с изключение на „ стратегически компас “ за развиването на въоръжените ни сили, е и добър „ справочник “ за отбранителната ни промишленост по отношение на дълготрайните капиталови планове на Министерството на защитата и опциите за присъединяване в тези процеси. 

По време на откриването президентът и висш главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев акцентира, че през годините ревюто „ Хемус “ се е потвърдило като сполучлива платформа за съдействие и продан на технологии. 

„ Искам да поздравя Министерството на защитата за дейното присъединяване, интензивния продан и съдействие с нашите сътрудници в подтекста на главните аспекти на развиване на нашата отбранителна политика “, сподели президентът Радев. Той приветства представителите на българската отбранителна промишленост и изрази убеденост, че и тази година ще показват редица новости, високо качество и надеждност на продукцията. 

„ Вярвам, че ще продължи доближаването сред Министерството на защитата и нашата отбранителна промишленост, тъй че тя да бъде пълноценно включена в процесите на рационализация на Въоръжените сили “, сподели още президентът Радев. Той акцентира, че България има твърдата решителност да укрепва личния си защитителен капацитет и да способства за усилването на отбранителния и възпиращ капацитет на източния фланг на НАТО. 

На тазгодишното ревю са показани над 150 български и задгранични компании и организации от 25 страни. Повече от 80 от тях са български и близо 70 задгранични. Организаторите регистрират растеж от 60 % в броя на изложителите и над два пъти повече заети площи. 

Заместник-министърът на защитата Аделина Николова заяви на конференция, че главната цел на ревюто „ Хемус 2024 “ е да даде опция за проява на нови разработки в защитата и сигурността и да подкрепи контактите сред компаниите, науката и просветителните институции и администрацията. По покана на министъра на защитата над 20 са гостуващите задгранични делегации от структури на НАТО, както и от разнообразни страни. 

Заместник-министър Николова показа и главните акценти в програмата на тазгодишното ревю, измежду които са Индустриалният конгрес, Международната научна конференция, демонстрационните стрелби на полигон „ Змейово “, в които свои разработки ще покажат 11 български компании, подписването на съглашение за индустриално съдействие сред компанията „ Локхийд Мартин “ и цех „ Авионамс “, демонстрацията на качества от Специалните сили и др. 

649 милиона евро е цената на осъществения експорт на артикули, свързани с защитата през 2023 година и това е растеж от близо 30 %, заяви на конференцията заместник-министърът на стопанската система и промишлеността Давид Сукалински. 

В рамките на интернационалното ревю министърът на защитата Атанас Запрянов ще организира поредност от срещи с представители на задгранични делегации.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР